Skapa en kreativ arbetsmiljö

Hitta nyckeln till att frigöra dina medarbetares kreativitet genom att skapa en mer inspirerande arbetsmiljö. Här är några tips på hur du gör kontoret till en plats för nya idéer och innovationer.

Vi påverkas av våra omgivningar – på sätt vi kanske inte ens förstår själva. Bra idéer föds ofta genom att en kreativ människa får input utifrån: ställs mot nya problem, blir exponerad för en ny miljö, eller får ta del av främmande erfarenheter. Vi tittar närmare på hur du kan inspirera dina kollegor att jobba mer kreativt, genom några enkla förändringar på kontoret.

  • Material. Nöden är kreationens moder, brukar det heta. Men det finns fall då det inte är särskilt kul att behöva oroa sig över sakers kvalitet. En grundläggande förutsättning är att ni använder er av bra material i arbetet, till exempel kontorsmaterial från Kontorsshop
  • Heta skrivbord. Eller ”hot desking”, som det egentligen heter, är ett upplägg som allt fler experimenterar med, vilket betyder att antalet anställda är större än antalet skrivbord på kontoret. Ingen tillåts ha en fast plats, utan flyttar runt och sätter sig där det råkar finnas plats. På så vis får alla ständig miljöomväxling, och sammanhållningen mellan de anställda ökar generellt eftersom det förhindrar att sociala klickar bildas. Trenden fick sin start i USA under åttiotalet, men på grund av bristen på bärbar teknologi var det svårare att genomföra då än idag. Den här lösningen är särskilt bra om ni har medarbetare som ofta är ute på fältuppdrag, på affärsresor, eller kundbesök.
  • Konst och färg. Det här är både viktigt för de anställda, och för de som kan komma att besöka kontoret, inte minst era kunder. Vilken konst ni väljer att hänga på väggarna kan användas för att reflektera era värderingar som företag och vara ett uttryck för er estetiska sensibilitet. Särskilt om ni jobbar med formgivning, arkitektur, marknadsföring eller något liknande är detta en viktig del av er profil och presentation som företag.

Arbetsmiljö – mer än bara inredning

  • Naturligt ljus. Undersökningar visar att det som är viktigast för anställda, då dessa får frågan om vad som har störst inverkan på deras mående på arbetsplatsen, är naturligt solljus och möjligheten att titta ut på världen utanför. Det här blir särskilt viktigt i ett land som Sverige med långa mörka vintrar. Vi vet nog alla hur energilös man kan bli av att gå till jobbet innan solen gått upp, och att gå hem efter att solen gått ned.
  • Mångfald. Du kan inte bara påverka kreativitet genom inredning, utan också genom att rekrytera med en stor bredd bland de anställda. Fler perspektiv ger mer inspiration och föder fler kreativa lösningar. Korspollenera era tankesätt och världsbilder för nya intressanta resultat.
  • Volym. Studier visar att ljudnivån kan ha stor inverkan på kreativt tänkande. Alla bäst är det att eftersträva en ljudbild som inte är för stark och störande, men inte heller knäpptyst. Vi blir nämligen som mest kreativa med ett lagom bakgrundssurr.
  • Spel och lek. Ta er tid för att lära känna varandra på ett kravlöst sätt. Att leka, spela och fantisera är ett bra sätt att närma sig verkliga problem med en fräsch blick.