Efter Windows XP

8 april i år upphörde Microsofts support för Windows XP. Det innebär att det är hög tid att byta till en senare version, för den som inte redan gjort det.

Windows XP blev tillgängligt för konsumenterna i oktober 2001, och många anser att det är den mest framgångsrika Windowsversionen hittills. Men allt har ett slut. 8 april stängde Microsoft supporten för XP. Mjukvarujätten från delstaten Washington har länge försökt få XP-användarna att uppgradera till senare versioner av Windows, men helt framgångsrika har man inte varit. I februari 2014 kördes XP fortfarande på ungefär 30 % av alla Windows-datorer, enligt Net Applications. I mitten av 2013 gick Windows 7 förvisso om XP. Idag finns detta operativsystem installerat på 51 % av alla Windowsdatorer.

Säkerhetsläget

I och med att operativsystemet inte kommer att uppdateras kommer inte några säkerhetsuppdateringar att släppas som svar på eventuella attacker. Hackare som kommer på sätt att attackera XP-datorer kommer med andra ord att kunna vara säkra på att de hål de utnyttjar inte kommer att täppas till. Under ytterligare ett år kommer dock MSRT (Malicious Software Removal Tool) att uppdateras. Dessutom kommer flera tillverkare av säkerhetsprogram att fortsätta stödja XP under åtminstone ett år till. Kaspersky kommer att fortsätta stödja XP fram till 2018.

Uppdatera är bäst

En tredje part kan dock inte täppa till underliggande säkerhetshål i systemet. Därför uppmanar även tillverkarna av säkerhetsprogram sina användare att uppdatera. Den som inte kan uppdatera till Windows 7, p.g.a. att datorn inte uppfyller systemkraven, bör helst köpa en ny dator. Om denna möjlighet inte finns kan man flytta över viktiga dokument till molntjänster som Dropbox eller Google Drive. Där är de säkrare än på en dator, men om en hackare lyckas ta sig in på datorn kommer hen att kunna komma åt filerna. Därför är det säkrast att se till att man har Windows 7 på datorn.