Säkerhetsrisker med mobilt arbete

En trend som kommit för att stanna de mobila kontoren som innebär att de anställda vid ett företag inte behöver stanna inom kontorsväggarna för att arbeta utan kan utföra sitt arbete vart de än behagar, på café, hemma i soffan eller ute i parken – men man utsätter sitt företag samtidigt för en säkerhetsrisk.

Visst är det bra med mobilt arbetssätt i den meningen att möjligheten finns, och tur är väl det med tanke på att 9 av 10 anser att de arbetar bättre utanför kontoret än vid sitt skrivbord. Men något att tänka på när får en allt firare arbetsplats genom det mobila arbetssättet är säkerheten. Nya hotet är nämligen att obehöriga får tag i känslig företagsinformation, men som tur är finns det sätt att undvika detta på. Det är något som Dagens Industri skrivit om och delar med sig av fem tips på vad man ska tänka på när man arbetar utanför kontorets trygga väggar.

Så jobbar du alltid säkert

  • Policy – se till att företaget har en bra, tydlig och konkret policy för mobilhantering och användning av datorer som alla kan använda, förstå och tillämpa. Både utanför och på kontoret.
  • Undvik att bli avlyssnad – se till att koppla upp dig mot VPN (Virtual Private Network) som gör att trafiken först skickas till företagets nätverk och sedan ut på internet, det gör att du inte kan avlyssnas. Se också till att bara använda säkra webbplatser och krypterade molntjänster och webbplatser vars trafik just är krypterad med SSL/TLS. Det kan du se om webbplatsen har genom att den har ett hänglås i adressfältet på webbläsaren och att adressen börjar på ”https”.
  • Säkra din dator ordentligt – se till att alltid ha brandväggen aktiverad och att antivirusprogrammet är uppdaterat och att din dator även har de senaste säkerhetsuppdateringarna.