Kaffe, bra kollegor och lite stress

Kaffe på jobbet är härligt, tycker nog de flesta. Men sedan finns det andra faktorer som gör att vi trivs på vår arbetsplats, som att stressen är låg och bra chefer. Vad är de viktigaste enligt svenskarna – för att vi ska trivas på vår arbetsplats?

Vad får dig att trivas på jobbet? Förmodligen är det en hel del faktorer som spelar in i ditt, liksom andras välmående. Det kan vara allt från rätt kaffe på jobbet och skön inomhustemperatur till bra kollegor, en förstående och peppande chef samt balanserad arbetsbelastning. Stress är däremot inte något många, eller någon alls, mår bra av och det kan ta bort trivsel, välmående och hälsa. Det viktigaste för svenskarna på jobbet enligt en artikel i Metro är detta:

 1. Bra kollegor (66 %)
 2. Intressanta arbetsuppgifter (57%)
 3. Bra chef/chefer (53%)
 4. Bra balans mellan jobb och fritid (39%)
 5. Flexibla arbetstider (31%)
 6. Utmanande arbetsuppgifter (27%)
 7. Att jag känner att mitt jobb tillför något för samhället/bidrar till en bättre värld (22%)
 8. Erkännande (22%)
 9. Nära till hemmet (21%)
 10. Möjligheter till avancemang (17%)

Det visar så viktigt det är med människorna runt oss, våra kollegor som vi förmodligen träffar mer än vår egen familj. Däri spelar även fikapauserna roll, då det är här vi får tillfälle att prata och vara kreativa, kanske prata om annat än jobb och lära känna varandra lite mer på djupet.

Medarbetare lär sig hantera stress

I en artikel i Dagens Nyheter går det att läsa om hur ABB-anställda får lära sig att hantera stress som elitsoldater med en välbeprövad amerikansk militärmetod. Antistressutbildningen informerar och ger knep för att klara av stress med mikropauser, gränssättning och återhämtning. Träningen kallas för Stress Resilience Training och handlar som namnet avslöjar om hur man ökar medarbetarnas motståndskraft och därmed förebygger utmattningsdepressioner. Något som man lär sig i denna utbildning är bland annat vikten av att:

 

 • Vara schyst mot sig själv
 • Respektera sina egna gränser
 • Bara göra en sak i taget
 • Fysisk träning
 • Sömn och avkoppling
 • Ha sociala kontakter och ett gott fritidsliv
 • Ha återkommande pauser i vardagens arbetsliv – gärna med fika och kaffe

 

Kaffe stor del av vardagen – på många arbetsplatser

 

För den som verkligen gillar kaffe och dricker flera koppar om dagen – till exempel på jobbet – är det nog roligt att veta att denna dryck har många fördelar. Bland annat har koffeinet en uppiggande effekt och ger mer energi, det är även så att kaffe tros kunna förlänga ditt liv. Det är nämligen så att det finns studier som visar på att flera koppar kaffe om dagen kan minska risken för cancer och hjärtsjukdomar. Andra forskare menar också att koffeinet minskar risken för oss att insjukna i demenssjukdomar som Alzheimers, typ 2-diabetes och kärlbesvär. Vissa menar även att kaffet har viktiga antiinflammatoriska egenskaper. Mer om allt detta kan du läsa om i denna artikel från Expressen.

 

Drick alltså kaffe, umgås med de kollegor du gillar och se till att respektera dina egna gränser så får du ett bättre arbetsliv.