Så kan du jobba som frilansare

Många drömmer om att ha mer fritid och flexibla arbetstider. Har du en passion för eller kvalifikationer inom ett speciellt ämne kan du bli egen företagare. Det är en arbetsform som många drömmer om men som kanske inte passar alla. Innan du blir egen företagare är det bra att väga upp både för- och nackdelar.

När du jobbar som frilansare är det många saker som du behöver hålla koll på. För att kunna betala egna skatter behöver du veta din bruttolön och att räkna ut bruttolön är enkelt då det är den lön du har innan skatterna dras av. Har du ett eget företag behöver du till exempel betala både egenavgifter och kommunal inkomstskatt. Detta kan du göra genom att ha en F-skattsedel.

“Kvinnor driver ofta företag inom hår- och skönhetsvård, utbildning och vård. Personalintensiva branscher som ofta har låga marginaler,” resonerar Pernilla Norlin till SVT.

Mycket ansvar som egen företagare

För att se om din verksamhet går att leva på är det viktigt att hålla koll på hur mycket du har kvar efter att skatterna är betalda. Jämfört med att vara anställd är det du som egenföretagare som är ansvarig för att skatterna betalas in. Du behöver med andra ord hålla koll på datum och även göra bokföring. Många tycker dock att det är värt det extra jobbet för att få jobba med sin passion eller för att få jobba för sig själv.

Flexibilitet och kundbas

Vissa egenföretagare kan bestämma sina egna arbetstider medan andra måste anpassa sig efter kunderna. Innan du har fått en stabil och återkommande kundbas kan det innebära långa arbetsdagar och låg inkomst. Inkomsten kan också variera från månad till månad beroende på efterfrågan.