Bra med mobilt arbete

Det har blivit viktigare för många verksamheter att göra arbetet mobilt, det vill säga att låta anställda jobba från andra platser än ett enda kontor. Nu ger stora företag anställda förtroendet att jobba hemifrån och vissa har tagit steget mot att skapa utekontor.

En mer mobil arbetsplats ökar välbefinnandet hos den anställda, men i många fall också kreativiteten. Att bara kunna arbeta från en och samma plats är inte stimulerande och att kunna sköta sitt arbete från olika miljöer, beroende på vad som passar bäst just den dagen, ger också arbetsgivaren ökat förtroende för den anställda – förutsatt att arbetet sköts.

Toyota ligger i framkant

För att det rent praktiskt ska kunna gå att arbeta från andra platser än kontoret behövs det bärbar teknik, i många fall molntjänster men också system som IP-telefoni från unotelefoni.se. När den tekniska biten är löst så finns det egentligen inga gränser. Ett företag som ligger i framkant när det gäller att ge anställda frihet är Toyota, skriver VA, som från och med augusti 2016 gett tillstånd till 25 000 av sina anställda att arbeta hemifrån när de vill. Det hela är en satsning för att få fler anställda att stanna kvar hos biljätten. Det beviljade hemjobbet gör det möjligt för Toyotaanställda att sköta mycket av sitt jobb hemifrån, vilket förenklar mycket för de som faktiskt har en längre restid till jobbet.

Utekontor testas i Sverige

En annan del av att ge anställda möjligheten att jobba i andra miljöer är att erbjuda utekontor som alternativ till det traditionella kontoret. I en artikel från Sveriges Radio kan man läsa om hur man i Malmö testat konceptet med sitt projekt ”Stick ut”. Projektet är ett test för att se hur utomhusarbete kan leda till bättre hälsa och större arbetsglädje. I Växjö har man likaså testat på konceptet med utomhuskontor. Storsatsningen WORK OUT som invigdes i maj 2016 i företagsstaden ska vara ergonomiskt anpassad och passar lika bra för alla typer av kontorsarbete.

Fördelar med mobilt arbete

Vad är fördelarna med att kunna erbjuda anställda att arbeta på olika platser, oavsett om det är hemma, på ett café eller utomhus? Att kunna arbeta från olika platser en stor frihet, men bidrar också till följande:

  • Kreativitet
  • God hälsa
  • Effektivitet
  • Mindre resande